Tuesday, October 27, 2015

#husnuzon

Aku baru cuba-cuba sembahyang 5 waktu setelah aku rasa dah lama sangat Tuhan "bagi muka" kat aku tapi aku tak pernah beri ruang untukNya. 
Baru sebulan. Dan perubahan yang aku rasakan sangat berbeza dengan hari2 aku yg sebelumnya.
Antaranya : 
  • Berlapang dada - Selesa, macam takde masalah. Kalau ada pon, rasa simple je nak settlekan.
  • Secure - Rasa macam secure nak kemana-mana tapi, make sure solat lah.
  • Perjalanan hari tu lebih bermakna - Aku lepak, tapi aku solat bila masuk waktu, kadang-kadang lambat juga. Lepas solat kembali lepak, Aku rasa setiap yang aku borak tu mendatangkan manfaat je
  • Kurang marah - Itu ketara. 
  • Berfikiran positif - Aku perasan kadang-kadang banyak sangat benda negatif yang aku fikir kini aku dapat neutralkan dan selalu berfikiran positif
  • Bersemangat - Bersemangat utk aku mulakan hari. Mencurahkan idea dan sebagainya.
  • Rezeki murah - Bab ni, dari dulu Allah bagi kat aku tapi aku tak perasan. Kengkawan juga cakap benda yang sama. hmmm
  • Sentiasa cukup masa - Kalau dulu, aku rasa selalu takde masa, tak cukup masa, lokek dengan masa. Tapi, sekarang aku rasa sangat lapang untuk lakukan apa je. yang penting jangan delay.
  • Tidur yang nyenyak - Biasanya aku isyak lambat, kadang-kadang je ikut waktu. Dan bila aku solat sebelum tidur, aku rasa tidur aku lebih lena dan mudah. Cuma susah bangun tu sebab kemalasan diri sendiri
  • Tempat mengadu - Kalau kau marah, kau mengadu dengan Allah. Kau mengadu je apa-apa sekalipun. Lepas kau adukan semua tu, kau akan rasa lega. Dan InsyaAllah akan ada jalan penyelesaiannya.
Haritu, aku cuba baca yassin. Alhamdulillah aku masih boleh mengeja bahasa jawi walaupun terkial-kial. Aku sebak sebab sepanjang Yassin tu ada kat rumah aku, ini baru pertama kali aku cuit dan baca.Banyak benor habuknya!

Aku bukan bercerita untuk beritahu semua orang bahawa aku mula ingat tuhan, Aku bercerita sebab mungkin aku dapat kesedaran untuk aku beritahu apa yg aku rasa sebab aku dah mula rasa berdosa. Kau nak kata aku poyo pon lantaklah, sebab dulu-dulu aku pon cakap orang lain poyo tapi aku tak pernah cuba. Sekarang aku cuba dan insyaAllah aku akan teruskan sampai bila-bila. 

3 comments:

sharamli said...

Alhamduliillah

Lynn La Loy リンダ said...

Alhamdulillah~~~ i feel you! aku pon rasa benda sama.

Zee Mikhail said...

Post paling jujur