Wednesday, September 25, 2013

Berita Gembira

Tak tahu apa yang boleh diketegorikan apa yang gua rasa sekarang.
Happy tersangat tu satu.
Satu lagi gua rasa kagum. 
Kagum sebab makwe lama telahpun selamat melahirkan Zuriat pertama.
Seorang bayi perempuan yang sangat comel!!
Apa pun tahniah kepada makwe lama dan suami. Tahniah sebab dah bergelar ibu, dan kepada suaminya tahniah sebab dah bergelar ayah. semoga dilimpahi rezeki yang melimpah ruah dan mendapat anak yang solehah.
 Amin.. 



Makwe lama telahpun capai cita-citanya. Lu bila lagi!?

GADGET ANAK MUDA.

Sony dah main giler ni!!
Terbaru dia keluarkan kamera full frame compact. Sony RX1 dan RX1s. Macam biasa dia pakat berdua dengan Zeiss (Carl zeiss Tessar). Itu pun gua dah naik darah.
Terkini dia keluarkan pulak Sebiji lens Modul untuk Handphone!!

Telahpun dijual di kedai-kedai kamera besor macam Shashinki.
Bendealah puaka ni dapat menghasilkan gambar sebesar 20megapixels CMOS sensor!!
Kepala bapa dia anjing tanah?
Sekarang gua tengah fikir macamana dia satukan applikasi Camera pada handphone dan dimasukkan ke dlam Sensor CMOS dan boleh jadi gambar. Ini benda pelik tau!

Bintang haram jadah ni diberi nama Sony DSC-QX100 Digital Camera Module for Smartphones!
SONY DSC-QX100
Guna battery tau. Jangan memain. Dia punya material pulak macam body camera. Ringan tapi mantap.

Ini merupakan edisi Cyber-Shot. Semua orang tau Sony Cyber-shoot memang boleh pegi.

Macamni keadaan dia bila dipasang. Macam kamera digital.

Ini cara dia dipasang. Macam biasa dia test dengan Handphone sony. Tapi iphone boleh ngam. Android takleh la sebab dia cap ayam. Nuff said.

7 element, F1.8 Carl Zeiss Tessar 25-250mm ,EXMOR R sensor, Full HD. Gilebabi pundek.
PRICE AT SHASHINKI : MYR 2128.00

Murah habess! Boleh beli DSLR ye dok? Tapi kalau lu jenis yang suka habiskan duit mak ayah ataupun pinjaman PTPTN, lu boleh la angkat sebiji untuk riak kat member-member kolej lu. At least lu update lebih dari diaorang. Oh lupa nak bagitau. Kalau hitam ni macam ganas sangat, dan tak sesuai untuk awek-awek hispter. Ni dia ada keluar Versi yang murah dan Lebih elegan khas untuk makwe-makwe demokrat.

SONY DSC-Q10

HAA.. ni murah sikit. But masih mempunyai ciri-ciri yang sama. Cuma bezanya Coated bukan Carl Zeiss

Kalau nak pakai, lu ON, kalau taknak pakai OFF la. Tak kan itupun gua nak ajor.

Keadaan dia bila dipakai dengan Handphone. Lagi cantik kalau handphone tu kaler putih la.

Built in WIFI, ditambah pula dengan EXMOR R CMOS Sensor. 

Sesuai untuk budak sekolah menengah yang mungkin terniat untuk merakam 3GP kepada kualiti yang lebih baik iaini 1080p Full HD.
PRICE AT SHASHINKI : MYR 1128.00

Haa. kalau nak tahu lebih lanjut, tarik cursor lu pergi ke nama model tu dan paste kat google. Gua tak pandai nak terangkan panjang lebar. Kalau gua pandai dah lama gua kerja dengan Wikipedia. 

Tuesday, September 24, 2013

FEMME

" Femme" ,
Tahun 2010. Gua pernah main band untuk DIY Femme Fest.

FEMEN (Femme) merupakan sebuah kumpulan bantahan feminis Ukraine berpangkalan di Kiev dan Paris, ditubuhkan pada tahun 2008. Organisasi ini menjadi terkenal di peringkat antarabangsa untuk menganjurkan kontroversi topless protes terhadap Pelacur seks,GRO, institusi agama, agensi-agensi perkahwinan antarabangsa, seksisme dan pelbagai kerja yang dikatikan dengan topik sosial lain di peringkat kebangsaan dan antrabangsa. Pada Oktober 2012 organisasi ini mendakwa ia mempunyai kira-kira 40 aktivis di Ukraine, dan lebih 100 orang telah menyertai protes di luar negara serta puluhan ribu penyokong melalui private sosial network "Vkontakte"

Yang gua tau, femme ni menegakkan hak sebagai seorang perempuan.
Tak kira la apa pun, perempuan pun patut dapat hak yang sama macam lelaki.
Tapi kali ni macam over pulak.
Tak tau la, maybe orang akan cakap aku Facist kot? Sebab tak boleh accept?

Menegakkan hak kaum wanita tu bagi aku memang tak salah.
Tapi menegakkan hak dan menghina agama lain tu bagi aku "sick".

"No god No warrior"
"Fuck islamist"
"Religion is Slavery"

Macam tak kena je quotes tu untuk aku.
Suka hati la kalau nak cakap aku facist,
Cuma aku tak pernah nak salahkan kau walau apa pun kau buat,
Aku pun bukan bagus.
Dan aku pun tak Punk.
Plus, aku pun lelaki yang sama.
Lelaki yang akan panjang umur bila tenung tetek selama beberapa minit.
Normal what?











Bagi aku, Dunia ni betul-betul dah nak akhir zaman. Agama dipermainkan. Diputarpusingkan. Dan diaibkan. Dah tak ada apa yang relevan lagi dah. Jangan salah tafsir, Kang satu scene berpecah belah.
apa pun, We dont fuck the "femme", but we support religious rights!


Thursday, September 19, 2013

TIPS UNTUK KAPEL 2013

Situasi bila kau takut makwe kau curang atau ada jantan lain dibelakang kau. Contoh Makwe kau seorang licik dan mempunyai air muka yang baik atau mungkin dia cantk namun susah nak handle sikit. Contoh aku kate. Contoh.

Dalam pada tu, makwe kau bertanya pada kau :

"You jangan risau, i jujur dengan u. I ada you sorang je"
" Tau, sebab i percayakan you"

Dalam pada ini, kebiasaan lelaki macam aku akan cakap dalam hati dalam masa yang sama berbunyi macamni :

"Ye ke ni? yeke ni? yeke ni?"

Dan seterusnya si makwe akan cakap macamni :

"I nak keluar dengan kawan i, Fendi. You tak kisah kan? alah i kawan dia dah lama, dari i belum kenal you lagi (ayat biasa dengar)"

Dan engko harus jawap macamni :

"I nak risau apa, I milik tuhan. You pun milik tuhan. Tuhan lebih nampak segalanya dari i. And i takkan risau jika tuhan kata jangan risau. Dan you percaya tuhan, semestinya i pun percaya pada u"

Dan kau akan dapat seorang makwe yang jujur dan setia. KECUALI jika TUHAN pon makwe kau tak percaya.

Sekian.

LULU

Pagi semalam, bangun tidur.
Siap-siap nak pergi kerja memang gua biasanya akan buka pintu bilik sambil siap-siap.
Tujuan gua buka pintu bilik ni bukan sebab apa.
Sebabnya gua nak kasi kucing gua ni masuk.
Ini Lulu. Seekor kucing kampung biasa bewarna hitam dan berbulu kilat.
Nakal dan kadang-kadang boleh buat kau rasa terhibur dengan kedegilan dia.

Suka menjengah dan mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi

Tapi .

Takde siapa pun masuk bilik gua. Gua pun dah terlambat dan gua terus keluar.
Sambil-sambil keluar tu, gua bunyi suara kucing juga kasi dia dengar.
Tapi senyap je takde siapa sahut pun.
Gua rileks, gua keluar jugak.

Harini gua balik rumah, masih tak ada bunyi kucing, ataupun binatang yang selalu main-main kat kaki gua.
Tak ada dah. Entah mana dia pergi gua pun tak tau. Pak guard, jiran depan rumah, Housemate, semua gua dah tanya. Jawapan diaorang semua sama. Terkeluar time buka pintu dan tak balik rumah.
Padahal selama ni dia ada juga terkurung kat luar rumah. Dia akan stay mengiau kat depan rumah sampailah gua buka pintu. Cuma kali ni tak.

Gua dan janji dengan diri sendiri, kalau kucing kali ni pun hilang. Sampai bila-bila pun gua takkan bela kucing lagi. Sebab dah banyak sangat gua bela kucing. Semuanya kalau tak hilang, orang akan curi. Harap gua dapat sesuaikan diri duduk rumah tanpa bunyi kucing mengiau.Sebab gua dah terbiasa dengan environment ni.

Sedih tau kucing hilang ni. Semua Punk pun akan sedih kalau pet dia hilang.

Berentilah prejudis kepada kaum lelaki. Sebenarnya orang lelaki ni bukan nak awak perfect macam bidadari, cukuplah sekadar awak tu pandai jaga diri dan ada rasa indiependent sikit. At least kalau lelaki tu dah takde nyawa, awak boleh tolong jagakan anak-anak dia. Ni kalau awak nak jaga diri sendiri pun susah, how come awak nak jaga suami dan anak-anak kelak?

Wednesday, September 18, 2013

Hu Ha Hu Ha

Jangan tipu, walaupun umur cecah 30 tapi sekali sekala kau mesti teringkat zaman dulu-dulu. Zaman selalu buat bising. Hu Ha Hu Ha orang kata?

Mujur, umur aku 27 tahun tapi masih dapat lalui lagi zaman ni. 
Dalam pada masa yang sama. kawan-kawan aku yg lain pulak dah beranak pinak.











Percayalah cakap aku yang satu hari nanti semua ni akan hilang, maksud aku dan menemui jalan masing-masing, beranak pinak dan membina keluarga sendiri. Dan pada masa tu semua yang ada diatas akan cari semula blog aku ni untuk imbas kembali gambar-gambar sebelum dia sampai ke arah tu. Dan pada masa tu pulak aku dah pindah ireland ikot jontos sebab dah bosan dengan gomen,.Kah kah kah.

Dan sekarang kau faham, fotografi bukan sekadar "Snap" semata-mata.

Tuesday, September 17, 2013

Turtle JR.


Sebenarnya gua dah fikir lama benda ni. Cuma gua belum buat lagi. Sebab nya gua ni jenis cerewet dan kuat membebel. Gua risau juga bila nanti kang Junior photographer gua sentap dan balik kampung pulak.

Sebenarnya macam gini.

Tujuan untuk gua ambil Junior photographer bukan suka-suka.
Selain dapat menambah pendapatan, Gua juga tak risau nak ambil dua atau tiga job serentak.
Langkah ni diambil bagi mengelakkan customer mengeluh sebab gua tolak job beliau kerana kekurangan photographer.And sebagai junior photogpher pun akan dapat benefit. Selain daripada dapat belajar benda baru, dapat gaji., Kau jugak boleh dapat customer lain ataupun makwe makwe imajinasi.

Gua pulak dah sign agreement dengan OPSJ as a /Videographer/photographer. So kalau ada event skateboarding, gua kena attend. and bagi Junior photographer untuk menjalankan tugas. Bergantung kepada permintaan customer dan ibu pejabat Jasmine and sun iaitu Pohon Minda.

Rata-rata pengantin, dia nak Owner tu sendiri ambil gambar.
Macam masa gua baru join Pohon minda, Semua orang nak Jimbo jugak yang ambil gambar.
Sebab stroke, posing dan cara dia berbeza. And now, kengkawan atau sesiapa yang pernah ambil gambar dengan gua pulak, nak gua je ambil gambar. Kadang-kadang benda ni jadi masalah bila mana gua takde staff or partner yang boleh gantikan tempat gua.

Pemilihan akan ditinjau dan ditapis oleh pihak gua sendiri.
Sesiapa yang berminat, patut rasa bersyukur sebab gua yang jadi QC dan bukannya jimbo.
Kalau Jimbo yang jadi QC kau, memang kau akan menangis bila balik rumah.
Kah kah kah

Jadi ini terbuka kepada semua yang berminat, Terma dan syarat telah diberikan. Harapan gua ada respon dari sesiapa. Tak kirala lu baru sebulan masuk kerja, atau pun dah lama. You are welcome.
Cuma gua galakkan kepada orang yang dah bekerja., Bukannya yang full time photographer. Bagi la peluang untk merka yang buat 2  atau 3 kerja sehari ni utk dapat side income lain :)


Epit Daighila dah tunang woi!

Epit main drum laju. Pernah sekali aku tengok dia main drum sambil makan kuaci. Hebat.

Aku suka hiasan rumah najwa ni. Simple. Rumah melayu original dengan sedikit sentuhan futuristik. kemain

Ini najwa. tunang epit. Sekali imbas mirip syarifah aini

Najwa lagi, Sabor kejap lagi aku update gambo epit.

Makcik epit tak silap aku. sporting.

Turut hadir, atuk epit. Masih bertenaga walaupun umur sudah lebih 80s. 

Belah kanan : Epit, belah kiri mestilah tunang epit. 

Gamba terakhir sebelum aku balik rumah layan DVD.

Monday, September 16, 2013

Handphone kena curi
Kereta kena gesel
Hutang tak jelaskan
Kereta timing chain rosak
Motor excident
Housemate tak repair motor
And now kena notis pindah rumah

How lucky me? 

Alhamdulillah.

Wednesday, September 11, 2013

HEY YOU GUYS! WE GOT PROMOTION HERE! SPREAD THIS!

Wedding Promotion!

Live. Concert. Brand & Labels Photography.
Dah baca? Faham? Apa lagi? Sila lah membuat panggilan. Jangan ketinggalan!

Sigma

Result from Sigma 24-70mm f2.8 DG HSM 
Sekadar contoh ketajaman lens.

Aku takde lens nak pakai untuk wedding. Ni je lens yang termampu aku pakai. Kalau takde lens ni, memang takde wedding. Kalau takde wedding makan hutan piutang bertokok tambah la jadinya. Susah jadi melayu ni, hidup bergelumang dengan hutang je sampai mati. No, gambar diatas bukan lens yang aku cakap. itu Lens Canon 35mm. Takde kena mengena dengan sigma.

Aku tak review apa-apa pon pasal lens ni,cuma bila dah guna aku rasa saja je nak review.
So inilah hasilnya. Gambar diatas adalah dari Slashgear.com . Dia test Sigma 24-70mm @ 24mm f2.8. Kalau kau zoom memang nampak gambar dia ada effect "blur" sikit pada center. Berbeza kalau kau pacak Nikon 24-70mm Nano. Benda ni buat hati aku tak sedap.

Aku ni teliti sikit dalam pemilihan dan penggunaan barang. Kalau barang tu tak menepati citarasa aku even kalau orang lain tengok dia akan cakap "ok lah tu". aku memang takkan pakai lama.
Lens ni sharp dia kat F4. F2.8 dia kau tak payah nak test memang ikut nasib. Kadang sedap, kadang tak sedap. 

Dan harini baru aku terbaca review ni.

"On our FX test camera, the lens did not really show impressive performance, however on DX the results are a lot more solid and convincing.
Center and border sharpness is generally very good, but there’s a visible drop in sharpness wide open and the extreme corners need smaller apertures to show good resolution."

Apalah makna 24mm kalau pacak kat body DX. Maksud aku kalau pakai DX baik pakai 17-50mm sigma ye tak?  tapi kelebihan dia ada kat situ rupanya:(

Tuesday, September 10, 2013

SA

Cabi : Ehemm
SA : Aik, Ajaib cabi wassep kite.. Haha!
Cabi : Mana ada wassep. saya cuma batuk je!
SA : Poyo, haha. Ada apa cabi?
Cabi : Saya nak tanya awak soalan ni, awak dah sedia ke belum nak jawap?
SA : Apa dia, ye saya dah bersedia.lol.
Cabi : Pernah tak awak rasa yang twitter ni sebenarnya punca banyak benda yang awak buat tak menjadi?Macam awak lagi fikir nak tweet apa harini daripada berfikir macamana nak majukan diri. Dan awak tweet dan tweet sampai awak lupa harini nak kena buat apa dan awak dah mula abaikan hari hari penting yang patut awak sambut selain daripada tweet. Sekarang faham? Thats the random question, jangan fikir apa2.
SA : Bagi saya tak, sebab saya takdelah tweet 24/7 & saya tak guna tweet as a medium untuk luahkan isi hati saya sepenuhnya. huhu. Menjawap ta soalan awak tu?
Cabi : Er.. menjawap juga.

SA adalah shortform untuk Sarahlina Adam. Seorang cikgu bahasa inggeris dan mungkin boleh anda jadikan rujukan dan ajukan pelbagai soalan yang dia akan jawap dengan ikhlas dan hati yang terbuka.

Semalam gua lepas mengikuti seminar tentang bagaimana cara kerja dengan hati yang ikhlas. Sebab tu tiba-tiba gua nak tanya soalan tu dengan SA. Mungkin sebab gua rasa dah banyak sangat benda gua abaikan dan gua lagi banyak masa main handphone daripada berfikir soal dunia.

Buang ego, lu pun mesti pernah fikir benda yang sama kan?

Friday, September 6, 2013

Jantung pisang

Zaman Mak bapak aku.
Dengan RM0.10 sen kau dapat Nasi goreng.
Silap-silap dengan Air sirap.
Rm0.10 boleh simpan dalam tabung.
Bekalan sekolah cuma Rm0.20

Zaman aku. 
Nasi goreng Rm0.30 sen, Air RM.0.20.
Kadang-kadang aku sengaja bawa air sendiri. So dapat lah nasik goreng yang harga Rm0.50.
Bekalan sekolah cuma Rm0.50.

Zaman anak sedara aku.
Nasi goreng dah start RM1.00 Sepinggan.
Air RM0.50. Cukup dua teguk, air pun habis.
Bekalan sekolah cuma Rm2.00

Zaman terkini.
Nasi goreng da cecah RM2.50
Air sirap kerja kawin Rm0.80.
Ini harga luar bandar! Harga bandar pulak air dah jejak Rm1.20.
Nasi goreng RM3.00 tapi ada daging seketul dua.
Bekalan sekolah RM5.00.
Tak ada simpanan.

Dan dalam tempoh 5 hingga 10 tahun lagi. Kemungkinan bekalan sekolah RM15 pun tak cukup.
Harga minyak mahal.
Harga gula mahal.
Harga minyak masak pun mahal.
Harga transportation mahal.
Harga kawin lagilah mahal.

Nilai tukaran $1SGD = RM3MYR

Satu benda yang aku kagum dengan malaysia ni.
Perubahan gaji tak ketara.
Zaman mak aku kerja kilang dapat gaji Rm800.
kalau overtime jejak Rm900.
Zaman tu boleh beli Ais kepal Rm0.80.
Rokok dunhill Rm3.80 20 batang
Rm0.70 naik bas dari rumah ke pusat bandar.
Teksi tak pakai meter.
Zaman aku, gaji basic RM1000.
Sewa bilik Rm350.
Minyak every day RM10 kalau pegi balik kerja. RM20 kalau jalan-jalan bandar sikit.
RM 10.50 untuk Dunhill 20 batang.
Taxi naik je dah kena cas Rm3.00. Dari rumah ke angsana boleh jejak Rm10.

Bezan gaji aku dengan mak aku lingkuangan Rm200-250 je.
Tempoh yang diambil adalah lebih 25 tahun.
Kedaikan barang dan minyak pulak berapa?
and now harga ringgit turun. Berapa tinggal duit kita?

Rumah kat johor baru. 50% milik rakyat singapura.
Sebab apa?
Sebab kerajaan kita bijak bestari.
Sudahnya kita semua menyewa pulak dengan orang singapura.
Dan endingnya.Johor bahru milik singapura.

Sampai sekarang aku tak faham apa yang orang semua Workship dengan "SYSTEM".
Sampai butakan mata konon nak hidup selesa.
Wake up. This is real life.


Thursday, September 5, 2013

We love asia?


Band macam Lamb of god tak dapat maasuk malaysia sebab nak menjaga sensitivity rakyat malaysia.
Habis tu rakyat malaysia tak sensitip ke dengan Artis yang sama nama dengan ketegori Anjing? Dengan DJ2 barat yang confirm-confirm membuatkan peminat lupa dunia dan akhirat? Yang membuatkan percentage tinggi untuk memajukan scene pil khayal dan arak di malaysia?

Oh mungkin pada konsert pitbull nanti, takde drug, takde alcohol dan takde perempuan seksi pakai skirt nampak betis sampai camel toe.
Oh mungkin pada konsert nanti, pendapatan negara akan bertambah dan jumlah kemasukan pelancong/pelencong makin tinggi.
Oh mungkin pitbull tak guna ayat Al-quran dalam lagu dia tapi dalam lirik dia? oh tak kaji lagi.
Oh mungkin sebab pitbull punya lagu pakcik-pakcik kaki disco suka dengar?
Oh ok, kita cerita pulak pasal DJ DJ yang dibawah.
Rakyat malaysia memang tak faham ke atau buat-buat tak tahu yang DJ Antoine, DJ silva dan DJ Day post teramatlah berbeza dengan DJ Dave?
Oh ke memangnya event-event DJ ni semuanya berkisar tentang kebudayaan rakyat malaysia dan agama islam?
Oh DJ dia tak rambut panjang mungkin, Tak bawak music berat. Takde bunyi guitar nyaring?



COME ON LAH JAKUN AKA JAKIM. MALAYSIA SEEING.


Wednesday, September 4, 2013

Lamb of chop. Em dapnye dapnye.

Sana sini heboh pasal JAKUN haramkan Lamb of god.
Kau tahu berapa lama aku dah tunggu lamb of god main kat malaysia??
Ok aku akui aku bukan Fans berat Lamb of god. Aku cuma banyak dengar album pertengahan. Aku tak explore lagi album lama. 

Aku dengar, salah satu sebab kenapa Lamb of god tak dapat main kat malaysia sebab nama dia "Kambing Tuhan" bila ditranslate bahasa melayu. And bagi aku itu tak jadi masalah sebab dia tak mengaitkan mana-mana pihak. Sebab bagi dia, tuhan tu apa pun aku tak tahu. 
Ad secondly sebab surah al-rahman. Satu lagu pada tahun 2008 LOG main live and starting lagu tu ada surah al-quran. Ok yang itu aku ada pelik sikit sebab aku tak tahu mana satu lagu LOG yang ada surah tu. Sebab kalau aku refer Youtube, surah al-rahman for starting lagu tu macam clean sangat, masuk lagu je terus terjunam bunyi dia. maksud aku, macam tak real. Or mungkin memang ada lagu tu cuma aku yang tak habis explore. 

Oh yang engko kecoh pasal starting yang ada surah Al-Rahman tu ye? Kejap, ahmad dhani ada cover lagu kumpulan Queen yang tajuk dia "mustapha" tu kan? Siap keluar radio lagi?  Kenapa jakim lepaskan pulak? Kan orang kafir jugak yang start nyanyikan.  Dan ahmad dhani sebagai orang islam menyanyikan semula lagu itu seolah-olah menyokong seorang kafir menyayikan dan menyebut kalimah Allah SWT. Ke Sebab nama ahmad dhani bukan ahmad lamb of god? 

Aku dh taip semua ni kt fb, tapi aku delete semula, sebab FB aku ada customer yang mungkin akan pandang serong aku. Kang tak pasal-pasal dia claim aku syiah pulak.

Macamni, even kalau benar pun band tu datang ke malaysia, dan main lagu yang ada surah al-quran tu, aku rasa tu silap pihak penganjur. Pihak penganjur yang patut rasa bersalah dan didenda. And sebagai pihak penganjur, kena beritahu band tersebut lagu apa yang sesuai dimainkan di malaysia. Penganjur pun harus sedia maklum rakyat malaysia ni cepat terasa, kuat merajuk dan manja.

And tentang lagu yang ada ayat al-quran tu, sesiapa boleh bagi aku lirik dia? Sebab banyak juga band-band black metal yang lagu dia ada azan,ada ayat-ayat dalam bahasa arab, tapi kebanyakkan lagu dia bukan MENGHINA islam, tapi banyak berkisahkan tentang perang salib dan kekejaman yahudi membunuh islam, dan bagi aku itu satu benda yang tak salah. Mungkin cara penyampaian dia buat orang rasa tak sesuai. Pernah dengar Impiety? Ada satu lagu dalam album Kaos Kommand 696 kalau tak silap aku ada Laungan azan dan muzik gospel, kau tahu liriknya apa? Lirik dia menceritakan pasal perang syahid. Tak menghina atau mensensitipkan sesiapa pun.

Sebenarnya, orang malesia ni sibuk sangat dengan imej. Dari imej la orang ada judge.Lagi ditokok tambah banyak benda supaya dapat menjadi satu topik hangat. Engko tengok la Dani Filth ni, kalau Dani filth ni berimej seperti dibawah, aku rasa Cradle of filth pon ramai makwe kolej suka. Tak gitu?

Dani filth yang pernah menjadi modal bagi setiap gadis-gadis extreme metal barat.

Dani filth yang akan membuatkan pakcik-pakcik jakim mengucap panjang sambil menjerit "syaitann!!!"


EXCUSE ME SIR, YOUR MALAYSIAN IS SHOWING.

Northern Light

CROSSING THE ARTIC !

Pagi ni aku terpegun gila dengan satu blog hasil dari sharing dari Nas, The epitome of distance.
Blog yang diberi nama The Malaysiannomadproject ni hasil daripada seorang anak malaysia yang touring naik basikal merentasi lautan artik!
Selain gambar yang cantik-cantik, artikel dalam blog ni sangat padat. Sumpah memang best. Membuatkan kau takkan kelip mata sebab kagum dengan ciptaan tuhan!
And one more thing yang membuatkan aku sangat-sangat tertarik.
The Northern Lights.




Credit picture : Zahariz.wordpress.com
The northern light ni biasa aku dengar ada kat norway je. Dia terjadi atas sebab apa tu aku tak sempat nak kaji lagi. Cuma aku pernah dengar yang Northern light ni dulu-dulu konon-konon orang cakap lepasan api neraka. Yang peliknya, api kan kaler Oren? bukan hijau kan? Ahh yang pasti dari kajian sains, benda ni normal. Cuma kita je jakun tak pernah ada. Sebab ianya ada kat Norway je. Black metal norway pun banyak buat lagu pasal dia. 

Ok aku nak sambung baca blog awsome ni. Engkorang check it out!
Aku rasa nak ambil cuti 8 tahun, nak pergi europe. Touring macam ni.
Kalau aku larat. Tapi benda ni memang mengujakan!!!

Tuesday, September 3, 2013

Logo

Logo ni benda paling susah buat sebenarnya.
Sebab tu gua memang tak mahir betul nak membuat.
Bulan lepas, lepas daftar nama company ke website, 
gua buat logo baru. Dan secara kebetulan logo tu boleh sama pulak dengan logo trisno quartis.
Kongajo betul. Jadi gua padam logo tu. Kenapa jurugambar mesti beridea sama ke macamana?

Gua saja lakar logo baru.
Pegi lantak nak jadi apa.
Ni tester je. Mungkin akan ada logo logo lain yang gua akan buat lagi sampailah jadi logo yang stabil.

Logo ni untuk gambar-gambar Gigs atau concert. Sengaja aku pangkah gitu padahal aku bukan hardcore straight edge pun.

Logo ni khas untuk gambar Kahwin, Sanding, Couple atau apa sahaja benda yang berkain dengan soal hati dan perasaan. Nampak? Dia punya makna tu bukan main lagi.

Ni khas untuk sukan lasak atau X games. 


Sunday, September 1, 2013

Murah

Sepanjang lebih 3 tahun gua bergelumang dengan jual beli barangan DSLR dan Camera terpakai secara Online.
Gua dapat kajian yang membuktikan bahawa 80% masyarakat kita mempunyai masalah mental dan IQ.
Antara kajian gua, gua dapat merumuskan beberapa perkara dibawah.

1. Orang melayu tak suka membaca. Dia lebih suka tawar dan mintak murah.
2. Barang dibeli bukan kerana kualiti/nak guna. Tetapi untuk dibawa bergaya.
3. "Murah" merupakan terma yang selalu digunakan dalam setiap upacara jual beli.
4. Mintak tawar memang budaya rakyat malaysia. Bukan melayu sahaja, India, cina dan lain-lain juga suka tawar menawar. Cuma satu bangsa ni je yang tawar dengan perkara yang tak masuk akal.
5. Beli barangan terpakai, tetapi nak kan kondisi yang macam baru sehingga satu cela pun tak boleh ada.
6. Nak beli lens wide, tapi mintak lens zoom. Bila kita kata lens ni tak boleh zoom. Dia marah dan kata "Kenapa lens mahal-mahal tak boleh zoom?" KRIK..KRIK..KRIK..
7. Lebih baik gunakan khidmat "google" sebelum membeli sesuatu benda, At least anda tidak tertipu dengan jurujual dan tidak membeli barang yang merugikan.
8. Nego,Pm,Last price memang selalu sangat disebut. Padahal dah ditulis "FIXED PRICE".
9. Suruh COD (Cash on delivery) punyalah jauh. Bila kita sampai dan barang telah dibawa, dia cuma cakap "Saya nak tengok-tengok je". NAK TENGOK PERGI KEDAI LA! KENAPA BELI ONLINE??
10. Rakyat malaysia ni warganya makmur, Malaysia juga aman. Tapi bila nak beli lens camera, terus keluar perangai nak meradang bila mintak kurang tapi tak dapat. Padahal awal-awal dah diberitahu.
11. Sifat "Try and Error" tak boleh digunapakai menggunakan barang orang lain, kalau nak test barang, test lens, pergi kedai. Dan TAK SEMUA kedai kamera akan izinkan kau test barang dia sesuka hati. Termasuk aku.
12. Tak pandai, bila orang ajar. Ego dan pura-pura pandai. Bila dah beli, dia complain ini tak best, itu tak best. Thats why setiap urusniaga COD boleh try sebelum beli. Kalau tak duit atau tak berniat nak beli. Tak payah try.
13. Pos laju makan masa 2-3hari tempoh penghantaran. Syarikat Pos malaysia ni pon bukannya 100% tepat. Kadangkala dia hantar lambat, kadangkala barang tu tak ada dalam sistem. Bersabarlah. Jangan mintak pos harini, sampainya wajib esok. Kau boleh bawak kereta dari JB pergi KL dan dijamin sampai tepat pada waktu??
14. Gua peniaga, Lu pembeli. Sepertimana pembeli, peniaga juga ada hak untuk TIDAK MENJUAL secara ansuran. Ini bukan Courts Mammoth. Ini company persendirian. Tak besar mana pun bang.
15. No telefon sudah tertera di FB, di Blog, Di laman-laman web jual beli. Sudah tengok gambar, sila lah sms. Jika tak dapat sms sila lah call. Di fb pula, Kalau lu tanya kat ruangan comment, kalau gua tak reply jangan lah Emo. Kenapa sayang sangat duit nak call/sms kalau kau serius buyer?
16. Selalu dapat sms "Barang ni ada lagi? Serious buyer". Lepas tu bila dah reply, dia akan sms sampai la seminggu. Nak beli barang lebih dari budget, habistu takkan gua nak layan lu sms sepanjang masa?Lagi satu, Serius buyer nak sms ke kalau barang tu harga RM5K?
17.Gua meniaga cara yang betul. Tak pernah gua maki customer. Cuma sound sinis tu memang gua selalu. sebab bagi gua, pembeli ni takde fikir lain. MURAH MURAH MURAH. Nak murah tapi barang best. Sampai bila orang nak pandang bangsa kita ni bangsa "murahan"?
18. TOLONG, amalkan membaca setiap yang jurujual tulis. Jangan lah tanya soalan yang telah dijawap. Nampak sangat betapa rendahnya iq diri awak tu.
Sekian.



Regards,
Cabiharusdirejam

AWAK MASUK WARD ?

Lepak pasar karat. Macam biasa gua akan lepak kedai rosman.
Berbual-bual, minum. makan. minum lagi. makan. isap rokok.
pukul 11-12malam, gua pun balik.

The awkward moment bila mana lu terserempak dengan bf member lu yang sedang leka dengan makwe lain (crush) yang lu kenali, sedangkan member lu tu baru je dapat sambung belajar kat ipta seminggu. Dan bilamana lu serba salah antara nak bagi member lu tahu aku tidak.

Sekarang ada dua option :

1. Beritahu terus tanpa usul periksa. Lu direct whatsapp/call member lu tu. Bagitahu hal sebenar apa yang lu nampak. Dan lu tahu member lu tu baru je sambung belajar, dan dia akan kusut dan mungkin akan traumatize.(Tahun lepas dia break off sebab makwe yang gua nampak ni la). Mungkin member lu tu akan direct balik JB on the spot dan akan berlaku perkara yang tak diingini.

2. Biarkan. tengok macamana keadaan dia lepas ni. Kalau akan datang berlaku situasi tegang, baru lu beritahu apa yang lu nampak harini. Tapi dah tak berguna sebab benda tu dah lepas. Dan lu rasa marah kat jantan tu kenapa buat member lu macamtu.

Situasinya sekarang.

1. Member lu tu sebenarnya crush lu.
2. BF member lu tu kenal lu.
3. Mungkin member lu akan syak yang lu saje nak rosakkan hubungan dia, sebab lu pernah crush dengan dia dulu.
4. Fuck of and die, dan lu rasa sangat awkward sampai tak dapat lelapkan mata.

THE REAL AWKWARD MOMENT.