Friday, April 15, 2016

Love bite



Sambil i memandu sebelah tangan,
dan sebelah lagi memegang peha makwe i.
gua tenung geram peha gebu makwe i.
makwe i nampak asyik dan pejam mata.
kami kemalangan.

Thursday, April 14, 2016

Real

Oh ya,

Aku sudah 2 minggu tak makan nasi (Real punya!)
Aku sudah 2 bulan comsume 4 sudu gula sehari
Aku dah 4 bulan main badminton setiap Isnin dan khamis.

berat aku Disember 2015 = 116KG
berat sekarang April 2016 = 108KG


Alhamdulillah turun 8KG

real woi real!

Rezeki

Aku kerap bizi sejak dua menjak ni. Aku tengah setting best punya satu kampeni UAV dan Fotografi.
Aku harap kampeni ni akan maju selaras dengan globalisasi.

Cilantro Global SDN BHD bunyik dia mmg macam kampeni besar ala ala Berjaya Holdings, tetapi hanyalah sebuah kampeni yang beru dibina menggunakan ayat SDN BHD sebagai satu nama yang aku fikir boleh dijadikan sebab kenapa kerajaan harus yakin ambil bisness dengan aku. kah kah kah.
Sebenarnya takde beza banyak pon SDN BHD dengan ENTERPRISE sebab Rezeki tu kan milik tuhan?

Kampeni baru aku ni bertapak di BBU, belakang Mydin dan Osman restoran. Ya.. macam tak percaya, 5 tahun lepas aku berpeleseran kat sini dengan budak budak Uda Thrasher, tapi tahun ni aku dan kawan aku berjaya built satu kampeni dan sewa office kat situ di aras dua, banggunan atas yang yang. Alhamdulillah. Sekali lagi aku cakap, rezeki tu kan milik tuhan? Kalau dia nak bagi tu anytime dia kasi. Engko jangan sombong taknak doa je!

Pada awalnya aku dengan Sodik (partner aku) makan kt warong pak itam dan mak wa. Sambil sambil makan tu kiteorang jenguk kedai baru berhadpaan dengan restoran tu.

"Lawo kedai depan ni Sodik"
"Haah. style eh kalau kita bikin office . kedai kaler kuning tu pehhh" - sambil tunjuk tangan
"Berapa agak2 sewa eh.."
"entah, cuba engko call"

sambil sambil makan tu, nafsu membuak2 nak tahu berapa agaknya sewa kedai kat area BBU yang serba mahal harga rumahnya ni eh.

"Bro, sebulan cuma RM1xxxx je.. Kebas juga nak bayar" aku cakap
"boleh tu kalau kita share partner"

Aku berdua diam. diam sambil makan nasik sama asam pedas kepala ikan pak itam. Masing2 tengah fikir panjang. sehinggalah kami berbuat keputusan untuk LETS DO IT walaupun knowledge tentang office ni semua zero. Benefitnya sebenarnya banyak cuma ianya ada bila kita fikirkan.

Then terusla aku sama sodik mengatur strategi dan perancangan untuk membina satu ruang sendiri di BBU. Aku teruskan job foto dan sodik teruskan job UAV nya.

Sehinggalah terbentuk Cilantro Global SDN BHD.

Aku merahsiakan perkara ini dari segelintir kawan kawan aku. Bukan sebab aku sombong xnak bagitau orang. Tapi bagi aku benda ni macam skuad terjah. Jatuh bangunnya aku masih x nampak. Dan benda belum siap 100%. Aku malu nak bagitau orang sebab kengkawan aku cukup kenal siapa aku. Aku selalu bebual macam best tapi hasilnya tak best mana. Jadi aku cuba ubah mentaliti itu kepada aku buat sampai best, sampai orang tak tahu best tu tahap mana.

So semasa aku menaip ni, aku sedar takde orang guna blogspot dalam hidupan seharian dia. Jadi tak heran pon kalau aku menulis tentang kampeni rahsia aku ni sebab takde orang baca pon. Kah kah kah

Ini adalah logo asal. Memamg tak lawa pon, Tapi aku tengah dalam nak buat logo baru yang lebih menarik dan efisyen walawehhh

Social Media freak

Hidup dalam zaman laman social ni engko kena pandai mainkan peranan ikut tempat.
Contohnya bila kat facebook, engko kena berperwatakan baik, bercakap sopan dan mengiyakan je apa orang cakap. Di twitter pulak engko boleh terkinja2 macam anjing, maki orang tak tentu fasal dan lepaskan geram dekat followers.

Aku hairan segelintir pengguna media social yang terlalu obses ni. Sebenarnya kat mana pon kita, eloknya kita jadi diri kita sendiri. Apa lancau nak kena ikut telunjuk orang lain ye dak?
Dan aku hairan juga kat facebook, penggunanya terlalu sempit akal dan buntu pemikiran sampaikan segala apa yang orang cakap dia nak percaya bulat2.

Gampang.

Wani, 23 tahun. Tweetfamous.
Dia membabikan seorang kawan dia yang berbangsa cina secara gurau kasar. Kawan dia ketawa dan mereka berdua happy dapat bergurau sesama sendiri.

Pap!! Paparazzi facebook jumpa, print skrin. Dan sebarkan kat facebook dengan caption. "Tengok orang melayu ni rasis, dia mengatakan Babi adalah Cina. Effectnya. Semua comment kat facebook akan jadi seperti "bodoh punya orang, tak guna melayu rasis, ahh cina mmg makan babi apa nak heran" dan beberap lagi komen bergambar yang acah cool.

Lancau.

Engko boleh je jadikan media social tu permainan. Tapi engko sibuk nak jadikan ia sebahagian dari hidup engko. Engko sama media social engko boleh pergi mati.


Thursday, February 25, 2016

Eh lupa update blog untuk 2016

Hello 2016!

1.  Diet sihat, fuck malas
2. Badminton every week
3. Cardio 3 times per week
4. Full time lover

Tuesday, October 27, 2015

#husnuzon

Aku baru cuba-cuba sembahyang 5 waktu setelah aku rasa dah lama sangat Tuhan "bagi muka" kat aku tapi aku tak pernah beri ruang untukNya. 
Baru sebulan. Dan perubahan yang aku rasakan sangat berbeza dengan hari2 aku yg sebelumnya.
Antaranya : 
  • Berlapang dada - Selesa, macam takde masalah. Kalau ada pon, rasa simple je nak settlekan.
  • Secure - Rasa macam secure nak kemana-mana tapi, make sure solat lah.
  • Perjalanan hari tu lebih bermakna - Aku lepak, tapi aku solat bila masuk waktu, kadang-kadang lambat juga. Lepas solat kembali lepak, Aku rasa setiap yang aku borak tu mendatangkan manfaat je
  • Kurang marah - Itu ketara. 
  • Berfikiran positif - Aku perasan kadang-kadang banyak sangat benda negatif yang aku fikir kini aku dapat neutralkan dan selalu berfikiran positif
  • Bersemangat - Bersemangat utk aku mulakan hari. Mencurahkan idea dan sebagainya.
  • Rezeki murah - Bab ni, dari dulu Allah bagi kat aku tapi aku tak perasan. Kengkawan juga cakap benda yang sama. hmmm
  • Sentiasa cukup masa - Kalau dulu, aku rasa selalu takde masa, tak cukup masa, lokek dengan masa. Tapi, sekarang aku rasa sangat lapang untuk lakukan apa je. yang penting jangan delay.
  • Tidur yang nyenyak - Biasanya aku isyak lambat, kadang-kadang je ikut waktu. Dan bila aku solat sebelum tidur, aku rasa tidur aku lebih lena dan mudah. Cuma susah bangun tu sebab kemalasan diri sendiri
  • Tempat mengadu - Kalau kau marah, kau mengadu dengan Allah. Kau mengadu je apa-apa sekalipun. Lepas kau adukan semua tu, kau akan rasa lega. Dan InsyaAllah akan ada jalan penyelesaiannya.
Haritu, aku cuba baca yassin. Alhamdulillah aku masih boleh mengeja bahasa jawi walaupun terkial-kial. Aku sebak sebab sepanjang Yassin tu ada kat rumah aku, ini baru pertama kali aku cuit dan baca.Banyak benor habuknya!

Aku bukan bercerita untuk beritahu semua orang bahawa aku mula ingat tuhan, Aku bercerita sebab mungkin aku dapat kesedaran untuk aku beritahu apa yg aku rasa sebab aku dah mula rasa berdosa. Kau nak kata aku poyo pon lantaklah, sebab dulu-dulu aku pon cakap orang lain poyo tapi aku tak pernah cuba. Sekarang aku cuba dan insyaAllah aku akan teruskan sampai bila-bila. 

Sunday, July 26, 2015

Kawan

Dalam setahun berapa ramaikah kawan baru yang engko kenal dan nisbahkan dengan berapa ramai kawan lama yang telah pergi dari hidup engko.

Kawan baru aku lebih 20 orang. Kawan lama aku ada dalam 5 orang. 5 orang kawan lama telahpun maju kehadapan. 20 orang kawan baru masih samar. Dan engko dalam ketegori samar.

Dimana engko bila 20 orang kawan baru kau meninggalkan engko dan maju? Adalah engko masih dengan 20 atau 30 lagi kawan baru yang samar?