Sunday, January 8, 2017

2017 yang baik

Antara azam 2017 aku dalah aku nak cuba lari half marathon, dan semalam aku dah berjaya capai awal azam 2017 aku. Kebetulan aku dapat memasuki acara AIA night run sebab aku menang peraduan yang dianjurkan team Treximo.

So far, aku happy sebab dapat tamatkan larian. Happy sebab aku tak pernah percaya orang macam aku yang gemok sejak azali ni mampu lari sejauh ini.

Btw, pada pendapat aku. Semua orang mampu lari sejauh mana yang dia nak. Yang menjadi penghalang adalah niat dan kau punya kekuatan mental dan fizikal. Kalau kau seorang yang positif dan selalu berfikiran yang baik insyallah akan baik penghujungnya. Itu pendapat aku.

Waktu aku kat garisan permulaan, hati aku berdebar-debar. Aku teringat segala kata caci makian waktu zaman sekolah dulu. Waktu zaman sekolah aku selalu kena ejek, lagi2 bab sukan. Lari tempat terakhir, Tak pandai main bolasepak, aku cuma mampu main catur sahaja yaini sukan yang lansung tidak mengeluarkan peluh. unless kalau engko main catur kat tengah-tengah padang bola tengahari la.

5km awal, aku tak fokus lansung. Aku asik fikir je. boleh ke tak boleh ke tak. Dan semua orang yang memotong aku, aku rasa diaorang mampu, aku memang dari dulu takkan boleh mampu. Dan maybe km ke 10 aku dah give up dan balik. Lepas 5km, aku nampak ada yang jalan, ada yang main handphone. Aku punya mood terus down. Down sebab aku teruja dengan larian ni kenapa diaorang tenang2 je macam malas lari. Then aku baru realise, yelah, aku first time. Diaorang dah berapa kali tak tahu. Sebab tu aku sorang nampak panik. Kahkahkah

After 10km, aku tak rasa pon. Maksudnya biasa aku lari kat bandar, 7km aku dah rasa jauh sangat. Tapi bila "Race" aku rasa kejap je. Eh, dah 10km dah?
After 12km, route nampak boring. Mau taknya, kau lari betul2 tengah2 highway. Memang takde apa-apa. Pandangan kau pula nampak infiniti je. Takde apa-apa yang menarik untuk kau kejar.

Ohhh ini la yang diaorang cakap mental, mental, mental tu. Mental sebab 12km kau rasa dah nak give up sebab stuktur jalan dia yang kosong macam tu je. Cuma nampak orang lari-lari patah balik.

Aku rilek, kebetulan aku ada bawak garam gantian yg bentuk pil tu. Aku berhenti jap kat water station dan selak sebiji walhal aku tak tahu sangat pon fungsinya. Then aku teruskan larian,

kawan kawan aku yang pada awal larian tadi menderu2 kat depan masing2 dah jalan. Aku masih boleh lari, aku teruskan je sebab aku yakin kejap lagi diaorang mesti akan memotong aku. Dan now aku berada di km ke 16. Ada lagi 5 km.

Ini paling struggle buat aku. Gigi aku dah mula sakit. Sakit sebab gigi aku berlubang dan kalau panas sangat aku memang akan sakit gigi. So basically, bila badan kau dah lari lebih 15km, confirm panas badan kau ni lain macam. So gigi aku start sakit dan aku rasa memang tak dapat habis kan. Aku cuba slow walk lebih kurang pace 10".

Aku teruskan sampai KM  ke 17 dan now aku punya kepala pula pening. Haih macam-macam hal.

Aku kena habiskan, aku dah lari sejauh ni. Takkan aku nak give up. Aku cuba buktikan orang gemuk macam aku ada kesedaran dan mampu habiskan half marathon.a Aku tak fikir panjang, aku capai earphone dan aku mainkan lagu dari band Fall of Efrafa -From el ahrairah to cry. Then aku lupakan sakit pening aku dan aku kena teruskan larian. Aku kena!

Akhirnya, aku berada di KM ke 20. Perasaan aku tak happy sangat. Aku tak tahu kenapa tapi aku serius menangis. Nasib baik takde orang sekeliling aku. Aku menangis sebab aku rasa sedih. Kenapa 30 tahun ni aku baru sedar yang aku mampu berlari. Kenapa aku tak buktikan dari zaman aku sekolah lagi yang aku mampu.

Pengalaman mengajar kau pelbagai erti kehidupan, bergantung pada engkau bagaimana nak mencari dan menilai sendiri.

Aku tamatkan 21.2km dengan masa 2.56minit. Aku tak rasa gembira mana pon. Aku cuma rasa bersyukur sebab Allah izinkan aku berlari dan tamat seperti kehendakNya. Alhamdulillah syukur.

Permulaan 2017 aku nampak baik. Aku harap ia akan kekal baik seterusnya.

Friday, December 30, 2016

Penutup azam 2016

Darjah 6, aku pakai seluar bapa aku saiz 36. Aku jadi pengawas sebab badan aku lagi besar dari budak-budak lain.
Tingkatan 5, aku kena pakai seluar Dockers untuk dijadikan seluar sekolah. Style memang style, tapi sebab tak ramai budak 17 tahun pakai seluar saiz 42 masa tu. Jadi kedai jual baju sekolah jarang ambil saiz tu.
Lepas sekolah, aku punya saiz pinggang maintain 40-42. Ada sekejap tu 38. Tu zaman kejatuhan kerja kat Angsana gaji RM680 sebulan. Kurus sikit sebab ikat perut kot. Then sambung 40-42 sampailah umur aku 28 tahun.

Ni aku pada tahun 2007. Berat time ni maybe dalam 100kg, pinggang size 38 sebab ikat perut. Kah kah kah

Aku dah biasa jadi gemuk. Aku tak hairan pun.
Being fat is cool. Di mana kau selalu dibelanja makan oleh kawan-kawan kerana kawan-kawan suka tengok kesungguhan kau menikmati makan.
“Cab, jom makan. Aku belanja. Aku selera tengok kau makan.”
Ayat ni, aku tak pernah tolak. Aku akan tulis “ON!” Huruf besar berserta tanda seruan.
Being fat is cool dimana bila seseorang itu sedih, kau boleh buat jenaka yang orang boleh terhibur dengan mudah.
Being fat is cool sebab aku rasa aku lebih ‘chick magnet’ dari kawan-kawan aku yang badan sedap dan ada rupa. Ya, chick magnet bukanlah bermaksud aku ramai girlfriend, atau ramai perempuan tergilakan aku.
Maksud aku, aku lebih ramai kawan perempuan. Kawan lelaki mungkin 40% manakala kawan perempuan 60% termasuk 15% makcik-makcik. Mungkin sebab dia rasa aku mudah bergaul atau sebab aku tak macam lelaki lain. Aku gemuk.
Being fat is cool bila mana dalam banyak-banyak kawan, kau selalu diingati sebab fizikal kau yang lebih ‘nampak’ dari orang lain.
Tapi jadilah gemuk yang berkualiti, disukai orang, dan tidak menyakiti hati masyarakat. Jagalah kebersihan, bergayalah sikit, tampil kemas, wangi dan jangan sesekali jadi pemalas. Kalau jadi gemuk tapi pemalas, toksah la jadi gemuk. Jadi je bison.
TAPI, Being fat is not cool when you realise that you’re not healty as others.
SAKIT BELAKANG antara sebab utama aku rasa aku perlu bersenam untuk menurunkan berat badan. Sakit belakang yang aku alami sejak 5 tahun lepas cukup buat aku bosan.
Sampai satu tahap, aku nak keluar dari kereta pun aku terpaksa mengesot supaya tak terasa sangat sakit membongkok. Aku cuba tidur terlentang. Mengiring. Tapi tetap akan datang semula sakit belakang yang tak tahu punca ni.
Aku puas tanya doktor adakah aku ada masalah slip disc tapi doktor hanya kata, “Diet, bersenam, turunkan berat. Tulang belakang pun hari-hari angkut beban boleh rosak tau.”
Sakit kepala aku. Aku shoot wedding for almost 8 years. From day first, aku sedar yang aku tak boleh jadi photographer lebih dari 9 jam. Sebab aku akan mula rasa pening kepala.
Kemungkinan oksigen dalam badan aku tak stabil atau apa. Aku tak pasti yang tu. Beg kamera aku sentiasa ada ubat tahan sakit dan panadol. Yup, antibodi aku lemah. Aku cepat pening kalau buat kerja yang mengambil masa yang lama.
Incontinence Faeces. Bahasa Melayu dia ialah berak tak lawas. Pada mulanya aku rasa normal, jadi lama-kelamaan aku jadi tak puas buang air besar. Aku buang air besar setiap pagi. Dan aku rasa masih belum kosong perut ni sehinggalah aku ambil masa yang lama dalam tandas.
Benda ni aku baru sedar awal tahun lepas. Dan aku ambil remeh sebab itu perangai aku dari kecil. Aku tak suka ambil tahu bab kesihatan.
Aku mula bersenam sebab aku semak kandungan gula aku agak tinggi. Tekanan darah pun sama. Aku dah lama tak berpeluh yang real. Peluh yang dahsyat maksud aku. Peluh yang kau kerah dan bukannya berpeluh sebab panas.
Aku cuba badminton dalam bulan Nov 2015. Tiap Selasa dan Khamis memang cari aku kat court. Ramai nasihat aku badminton ni sukan bahaya. Lagi-lagi untuk orang yang berbadan besar macam aku. Tapi aku degil sebab badminton la satu-satunya sukan yang aku boleh (pandai sikit) main selain dari sukan catur yang lansung tak berpeluh. Dan awal 2016 aku tercedera. Kaki terpusing sebab salah step dan getah kasut dah haus. OK, aku trauma! Sakit sangat.
Kemudian aku berhenti bersukan selama 2 bulan. Tak ada langsung sukan dan aku sedang berada dalam keadaan yang begitu selesa ataupun engkorang boleh panggil ‘comfort zone’.
Perasaan ni aku dah rasa sejak aku kecil. Dan aku mula risau kalau aku kembali seronok dengan comfort zone ni dan terus tak ingat pasal kesihatan.
Faisal, budak rumah aku. Hari-hari berlari. Aku tertarik dengan cara dia yang senyap-senyap tapi he make something interesting. Lari. Satu hari Faisal ajak aku lari. Mijer pun ajak aku lari. Dan kawan-kawan lain macam Po, Mahdy, Alia dan lain lain. Dan aku cuba untuk lari.

- Ini faisal, budak rumah aku. Dia pon asalnya 90kg tapi now dah 70 kot.
bawah ni gambar before

Kiri sekali faisal, dan sebelah tu aku.


Tak pernah terfikir dalam hidup aku, aku mampu lari. Malahan masa sukan sekolah pun 100 meter aku dan mencungap nafas bunyi anjing. Tapi larian pertama aku adalah 10km. Dan balik dari 10km aku rasa kaki aku tertinggal katCrown Danga Bay.
Then, I keep running. Kena ingat. Lari tak boleh buat kau jadi kurus. Dia boleh bantu kau jadi sihat.
Jadi kalau nak hilangkan berat bada, sifir dia macam ni:
70% diet dari permakanan.
30% dari senaman.
Jadinya, jaga pemakanan paling penting.
No lost weight for 1 month. Aku dah mula rasa give up. Jadi betullah orang kata, kalau kau dah gemuk dari kecil, kau takkan boleh kurus sampai bila-bila.
Nope, its wrong. Sebenarnya dalam apa juga benda kau cuba nak buat, kau kena belajar. Yes aku belajar untuk hidup sihat. Pada aku, sihat juga punk. Dan punk itu sihat.
Aku baca mana-mana info kesihatan. Aku elak makanan yang berkalori tinggi. Aku cuba ikut calorie consumption per day aku. Kau boleh Google calorie calculator untuk kau tahu berapa jumlah kalori dalam sehari yang kau patut makan.
Mudah je sebenarnya cuma nak belajar benda yang kau tak pernah ambil tahu tu yang jadi susah. Jadi kenapa aku tak fikir dari dulu. Dan 30 sen baru nak sibuk-sibuk belajar. Kah kah kah!

Raya 2015

Konsep penurunan berat PADA PENDAPAT aku, kau cuma perlu elak gula dan kawal kalori seharian kau.
Kenapa gula? Aku tak ada jawapan saintifik dan lengkap. Kau boleh baca kat Google secara terperinci. Aku penat taip ni.
Aku kurangkan pengambilan gula seharian. Aku lebihkan air masak. Aku apa yang dicadangkan kat internet yang manusia perlu 3L air masak setiap hari. Aku ambil 3-4L. Then, EAT CLEAN.
Bahagian ni paling susah. Tapi bahagian ini yang paling nampak impaknya.
Di hari biasa aku cuma makan lauk sahaja. Dan aku memilih. Benda bergoreng aku cuba elak. Tapi kedai makan kat Malaysia ni, jarang tak ada goreng-goreng ni. Jadi kalau aku ingat aku elak. Kalau aku tak tahan aku bedal la sikit buat jamah-jamah.
Aku turun 10kg dalam masa 2 bulan. Aku macam nak sujud syukur. Dari berat aku 128kg, kini berat aku 118kg.
Kemudian aku cuba elak nasi walaupun nasi tak salah. Cuma dia ada kandungan gula. Yup. Langsung tak salah kau makan nasi sebab nenek moyang kita sihat walafiat makan nasi.
Cuma aku kalah kalau makan nasi sebab bila aku makan nasi, aku akan berselera macam bela saka. Jadi aku berhenti terus. Mula-mula memang mengigil, tapi sekarang dah setahun aku elak nasi. Alhamdulillah aku rasa biasa je.
Aku tukar gula kepada stevia. Dan aku elak minum air tin. Aku makan lebih clean, aku makan dada ayam dan sayur pada setiap hari bekerja. Di hujung minggu aku makan chicken chop dan pasta. Aku tak timbang berat selama sebulan. Dan tak lama lepas tu bulan puasa.
Aku hanya berbuka kurma dan kuih. Sebab aku tak nak perut aku sarat. Sebab lepas berbuka aku kena lari 6km-8km setiap Isnin, Selasa dan Khamis.
Larat ke tak ada tenaga? Boleh ke bersukan bulan puasa? Aku pun hairan. Mungkin fadhilat kau berpuasa kot. Walaupun aku tak makan aku masih ada tenaga untuk berlari. Dan aku jarang bangun sahur.
Lepas lari baru aku makan. Dan aku baru tahu, metabolisma aku tengah lari, dan jika aku makan, dan makanan tu akan terus dibakar. Mungkin tak 100% tapi badan aku bakar cepat.
Lepas raya aku timbang dan aku rasa macam nak cium pipi semua orang. Berat aku dah jadi 98kg.
Daripada 118kg ke 98kg pada aku banyak. Sangat banyak. 20kg weh.
Aku teruskan berlari. Aku tak makan nasi. Aku cuba dan terus cuba untuk eat clean. Dan aku telah pun bebas daripada masalah sakit belakang, sakit kepala mahupun Incontinence Faeces. Aku rasa lebih bersemangat dan ceria.
Sekarang berat aku dah 90kg. Daripada pinggang saiz 42 – 35, baju XL ke L. L tu pun sebab aku memang jenis bidang besar pasal darah timur tengah yang mengalir dalam darah aku.
Aku hilang 30kg dalam setahun (anggaran tepat adalah 7 bulan). Berat ideal yang sepatutnya adalah 80kg. Another 10kg to remove! Big thanks to my wife  yang terpaksa bangun pagi sejak kami berkahwin untuk menyediakan makanan “sihat” untuk bekal makan tengahari aku.

Wedding akak aku, February 2016

Tak lupa ‘Team Lari’ hari selasa, ‘Team Treximo’ yang ramah dan selalu tunggu aku sebab aku lari lambat.
Ya, tak banyak mana penurunan berat kalau nak dibandingkan dengan team Kevin Zahri. Tapi aku masih rasa tersangat bersyukur sebab aku tak pernah pakai seluar saiz 34 sejak daripada sekolah menengah.
Dan sekarang aku dah boleh sarung dengan selesa. Aku tak pernah target apa-apa kecuali kesihatan aku semakin baik. Itu sahaja.
Ya, mungkin aku belum layak untuk beri testimoni tips pengurusan badan sebab aku masih belum capai berat badan ideal. Tapi sekurang-kurangkan aku berjaya buat diri aku selesa sikit dan beransur sihat macam orang lain.
Aku kongsikan apa yang aku dah buat sebab dah lebih 5 orang tanya. Dan sebenarnya inilah salah satu azam 2016 aku yang aku rasa aku dah berjaya capai. Ya, memiliki berat 90KG adalah azam 2016 aku.
Syukur Alhamdulillah.

Me, January 2017

Kalau kau nak cuba turunkan berat dan cuba untuk jadi lebih sihat, jom ikut aku setiap Selasa kat Nongchik Riverside. Jangan risau, aku tak pernah tinggalkan sesiapa yang lari lebih lambat dari aku.
Malah aku akan sedaya upaya beri kau semangat sebab aku tak nak kau jadi orang yang tak jaga tubuh badan yang tuhan beri macam aku.

Friday, April 15, 2016

Love bite



Sambil i memandu sebelah tangan,
dan sebelah lagi memegang peha makwe i.
gua tenung geram peha gebu makwe i.
makwe i nampak asyik dan pejam mata.
kami kemalangan.

Thursday, April 14, 2016

Real

Oh ya,

Aku sudah 2 minggu tak makan nasi (Real punya!)
Aku sudah 2 bulan comsume 4 sudu gula sehari
Aku dah 4 bulan main badminton setiap Isnin dan khamis.

berat aku Disember 2015 = 116KG
berat sekarang April 2016 = 108KG


Alhamdulillah turun 8KG

real woi real!

Rezeki

Aku kerap bizi sejak dua menjak ni. Aku tengah setting best punya satu kampeni UAV dan Fotografi.
Aku harap kampeni ni akan maju selaras dengan globalisasi.

Cilantro Global SDN BHD bunyik dia mmg macam kampeni besar ala ala Berjaya Holdings, tetapi hanyalah sebuah kampeni yang beru dibina menggunakan ayat SDN BHD sebagai satu nama yang aku fikir boleh dijadikan sebab kenapa kerajaan harus yakin ambil bisness dengan aku. kah kah kah.
Sebenarnya takde beza banyak pon SDN BHD dengan ENTERPRISE sebab Rezeki tu kan milik tuhan?

Kampeni baru aku ni bertapak di BBU, belakang Mydin dan Osman restoran. Ya.. macam tak percaya, 5 tahun lepas aku berpeleseran kat sini dengan budak budak Uda Thrasher, tapi tahun ni aku dan kawan aku berjaya built satu kampeni dan sewa office kat situ di aras dua, banggunan atas yang yang. Alhamdulillah. Sekali lagi aku cakap, rezeki tu kan milik tuhan? Kalau dia nak bagi tu anytime dia kasi. Engko jangan sombong taknak doa je!

Pada awalnya aku dengan Sodik (partner aku) makan kt warong pak itam dan mak wa. Sambil sambil makan tu kiteorang jenguk kedai baru berhadpaan dengan restoran tu.

"Lawo kedai depan ni Sodik"
"Haah. style eh kalau kita bikin office . kedai kaler kuning tu pehhh" - sambil tunjuk tangan
"Berapa agak2 sewa eh.."
"entah, cuba engko call"

sambil sambil makan tu, nafsu membuak2 nak tahu berapa agaknya sewa kedai kat area BBU yang serba mahal harga rumahnya ni eh.

"Bro, sebulan cuma RM1xxxx je.. Kebas juga nak bayar" aku cakap
"boleh tu kalau kita share partner"

Aku berdua diam. diam sambil makan nasik sama asam pedas kepala ikan pak itam. Masing2 tengah fikir panjang. sehinggalah kami berbuat keputusan untuk LETS DO IT walaupun knowledge tentang office ni semua zero. Benefitnya sebenarnya banyak cuma ianya ada bila kita fikirkan.

Then terusla aku sama sodik mengatur strategi dan perancangan untuk membina satu ruang sendiri di BBU. Aku teruskan job foto dan sodik teruskan job UAV nya.

Sehinggalah terbentuk Cilantro Global SDN BHD.

Aku merahsiakan perkara ini dari segelintir kawan kawan aku. Bukan sebab aku sombong xnak bagitau orang. Tapi bagi aku benda ni macam skuad terjah. Jatuh bangunnya aku masih x nampak. Dan benda belum siap 100%. Aku malu nak bagitau orang sebab kengkawan aku cukup kenal siapa aku. Aku selalu bebual macam best tapi hasilnya tak best mana. Jadi aku cuba ubah mentaliti itu kepada aku buat sampai best, sampai orang tak tahu best tu tahap mana.

So semasa aku menaip ni, aku sedar takde orang guna blogspot dalam hidupan seharian dia. Jadi tak heran pon kalau aku menulis tentang kampeni rahsia aku ni sebab takde orang baca pon. Kah kah kah

Ini adalah logo asal. Memamg tak lawa pon, Tapi aku tengah dalam nak buat logo baru yang lebih menarik dan efisyen walawehhh

Social Media freak

Hidup dalam zaman laman social ni engko kena pandai mainkan peranan ikut tempat.
Contohnya bila kat facebook, engko kena berperwatakan baik, bercakap sopan dan mengiyakan je apa orang cakap. Di twitter pulak engko boleh terkinja2 macam anjing, maki orang tak tentu fasal dan lepaskan geram dekat followers.

Aku hairan segelintir pengguna media social yang terlalu obses ni. Sebenarnya kat mana pon kita, eloknya kita jadi diri kita sendiri. Apa lancau nak kena ikut telunjuk orang lain ye dak?
Dan aku hairan juga kat facebook, penggunanya terlalu sempit akal dan buntu pemikiran sampaikan segala apa yang orang cakap dia nak percaya bulat2.

Gampang.

Wani, 23 tahun. Tweetfamous.
Dia membabikan seorang kawan dia yang berbangsa cina secara gurau kasar. Kawan dia ketawa dan mereka berdua happy dapat bergurau sesama sendiri.

Pap!! Paparazzi facebook jumpa, print skrin. Dan sebarkan kat facebook dengan caption. "Tengok orang melayu ni rasis, dia mengatakan Babi adalah Cina. Effectnya. Semua comment kat facebook akan jadi seperti "bodoh punya orang, tak guna melayu rasis, ahh cina mmg makan babi apa nak heran" dan beberap lagi komen bergambar yang acah cool.

Lancau.

Engko boleh je jadikan media social tu permainan. Tapi engko sibuk nak jadikan ia sebahagian dari hidup engko. Engko sama media social engko boleh pergi mati.


Thursday, February 25, 2016

Eh lupa update blog untuk 2016

Hello 2016!

1.  Diet sihat, fuck malas
2. Badminton every week
3. Cardio 3 times per week
4. Full time lover