Friday, November 22, 2013

Hua Mui

Rasanya kat johor bahru, kedai makan yang top tu banyak. Dan antara yang paling top kat joho bahru adalah Hua Mui.

Restoran Hua mui ni dah wujud dari zaman sebelum merdeka lgi. Merupakan antara restoran tertua dan paling banyak meninggalkan kesan sejarah dia sampai sekarang ni. 

Aku antara pelanggan tetap Hua mui dari mula aku makan kat sini sehingga la sekarang. Aku paling suka nasi goreng dengan ayam monggolian. Teh dan kopinya juga sedap. Oh ye, hua Mui ni restoran HALAL walaupun ownernya cina. Tukang masak dan pekerjanya semua melayu. Apa yang buat restoran ni istimewa selain daripada makanannya yang simple dan enak adalah interior dan extirior designnya yang memang tak pernah berubah dari dulu sampai sekarang.

 Cuma masalahnya sekarang, kualiti makanan dan layanannya dah bertambah mundur dan lemah. Ini mengecewakan aku. Dah lebih 5-6 tahun ke sini, dan aku rasa tahun ni paling nampak yang kualiti Hua Mui ni semakin merosot.

Haritu aku makan makanan kegemaran aku kat sini. Mongolian chicken with rice. Kalau dulu dikira Rm8 untuk satu set. Tapi sekararang dah dikira asing. Ayam sahaja Rm10 dan nasi putih RM1.50. Bezanya potion ayam yang ditambah. Dan aku tak rasa ada perbezaan kuantiti lansung. Nasinya sejuk dan keras. Berbeza dengan dulu

Dan harini aku makan lagi di restoran Hua mui dan aku mengharapkan yang terbaik. Seperti sebelum ni. Tapi, masih dalam keadaan yg sama malah semakin teruk.

Harini aku makan kari ayam dan nasi. Aku membayangkan kari ayam ala kampung yang kuahnya pekat dan terasa karinya. Tapi apa yang aku dapat cuma semangkuk kari yang diisi kepak ayam, air dan minyak. Tak rasa lansung karinya dan minyak tu buat aku dua kali tersedak. Selamat minyak tak keluar ikut hidung. Kalau tidak mesti perit. 

Yang kiri itu minyak, yang kanan itu kari. Aku cuba asingkan dan tengok sendiri betapa banyak minyak dia. Aku dah asingkan tapi masih rasa minyak semata-mata. Tak ada rasa kari! 

Yang aku hairan, pelanggan still tak putus-putus walaupun servisnya sangat teruk. Aku kerap ucap terima kasih pada waiter kat situ, tapi balasan yang aku dapat cuma angguk yang tak berapa ketara. Senyum atau jawapan "sama-sama" lansung aku tak dengar.
Dan dari dapur aku dah dengar bunyi bising para waiter dan pembantu yang bercakap kuat sehingga menganggu persekitaran. Aku syak, pelanggan lain tak dengar, mungkin aku sorang yang dengar. Mungkin la. Mungkin. 



Aku suka kedai ni dulu, kalau aku tak suka, aku dah lama maki waiter tu. 
aku cuma harap satu hari Hua Mui ni dapat tarik minat aku semula. Aku harap sangat. Long live Hua Mui Restoran! 

Thursday, November 21, 2013

Lann Shaukani

Tak banyak aku nak cerita since internet rumah aku ni dah takde dan internet office pulak tak dapat saluran untuk ke blogspot.
kes artowork ernest,
kes lelaki kahwin lambat sebab mak bapak kaum perempuan.
lagi kes villa nabila.

ah semua tu tak sempat aku nak ambil.,
benda terbaru adalah aku dah hilang penulisan aku pasal FREECABI THE UNTOLD STORY.
entah kat mana aku letak padahal tinggal 20% je lagi.
dan ni aku macam nak share pulak pasal zine KLMJ fikri ni.

Ah itu cerita lain

Aku ada projek mega photography dengan Lann Shaukani..
Projek mega di julung-julung kali diadakan kat malaysia nia..
kalau setakat gambar model dengan pengantin tu aku dah muak.
idea dia ni hebat walaupun aku ada miss sikit dia punya motif.
tapi sekarang aku dah dapat.

BOOMBING YOUR ARTWORK!

nak kenal siapa Lann Shaukani??
Cari yang paling comel kat gambar ni.


Wednesday, November 13, 2013

AZIZ ITHNIN DAN MBJB

Dalam angan-angan sebenarnya bila gua pergi penang dan bergambar bersama artwork dari Ernest Zacharevic dan gua terfikir kalau lah ini ada kat tempat gua (JB).

Masa gua pergi penang dulu pun, nak tengok artwork Ernest ni adalah benda paling utama selain berjalan-jalan dan layan jeruk asam kat Chowrasta road. 
Happy betul bila dapat ambil gambar kat wallart yang pelbagai jenis. Rasanya engkorang pun tahu artwork2 Ernest ni menang paling win!

Itu di penang, negeri yang aku memang tahu nilai eksotika yang tinggi dan penuh dengan cabang seni. Dan aku harap ianya juga ada kat negeri aku sendiri

Tahun 2013, tahun paling champion pada aku sebab, aku dapat berita yang Ernest akan datang ke Johor bahru nak akan buat wall painting kat sini. This is awsome! Dan aku tak sabar utk tengok artwork2 macam kat penang tu tapi ianya berada di negeri aku sendiri.

Ini karya pertama kat JB yg aku tengok. Mungkin sengaja Ernest masukkan konsep "lego" kebetulan johor bahru ni famous dengan Legoland nya. Gambar lego yang bawak bag Mahal, dan ditunggu oleh perompak. Bagi aku ini power! Ada cerita disebalik lukisan ni 
 
Ada beberapa lagi lukisan yang dilukis tapi aku tak sempat nak tengok lagi. 

Tapi harini, lukisan tu dah takde.
Kenapa? Sebab sifat bangang Aziz Ithnin dari MBJB yang kononnya menganggap lukisan tu "Vandalism". 
Sekarang aku nak tanya, VANDALISM tu apa?
Setahu aku, MEROSAKKAN HARTA BENDA AWAM, itu vandalism.
PECAH TELEFON AWAM, itu vandalism.
PECAH CERMIN KERETA ORANG. Itu pun vandalism. 

Benda yang memecahkan/merosakkan harta benda awam.

Lukisan Ernest ni lansung tak merosakkan dan Memecahkan harta benda awam. Malah dia mencantikkan sebuah dinding kotor yang MBJB dan Aziz Ithnin sendiri takde masa nak cat! 
WTF is VANDALISM?




Dan, Aziz ithnin memandang ini sebagai VANDALISM dan bukannya ART. 
Jadi tahu tak apa yang Aziz Ithnin pandang sebagai ART?

This, Stencil, sticker pinjaman wang berlesen yang aku rasa dah naik penuh kat Johor bahru ni. Ini ART pada mata Aziz Ithnin kepala bana ni. 
Mana MBJB? Mana majlis perbandaranJohor  bahru yang bukan main gah tu? Kenapa tak nak hindar benda ni? Kenapa taknak buang? Ke apa tak nak pantau?

Atau,

Aziz Ithnin sebenarnya mendapat royalti tinggi bagi meletakkan "art" pinjaman wang berlesen. Ernest lupa bayar dia kot?

Atau 

Aziz Ithnin ni buta seni.maybe bagi dia lukisan tu mendorong seseorang supanya menjadi perompak? Kasihan, kelas pendidikan seni dapat markah 10% agaknya.


Mungkin dengan promosi dan iklan pinjaman wang berlesen ni dapat tarik ramai pelancong utk ke johor bahru justeru nama menaikkan nama negeri johor bahru indah permai. 

Monday, November 11, 2013

Bila ada satu masa tu, kau dah lupa apa kau janji, apa kau cakap dan apa kau buat. Sudahnya aku pun lupa apa yang patut aku ubah dan apa yang patut aku tahan sabar. 

Dan bila sekeliling kau kata kau terbaik dan aku terjahat. Aku biarkan sebab aku rasa pun kau bukan dikelilingi orang yang betul.

Sunday, November 10, 2013

Syukur Blogspot mobile kini boleh diaktifkan semula. Syukur!!
Test

Saturday, October 5, 2013

Ucapan Selamat Pagi berunsur tweet berantai yang kami buat setiap pagi.

Dari awal gua guna twitter, gua memang tak lepaskan untuk tweet selamat pagi kepada semua warga Timeline.
Benda ni kira dan macam sinonim sangat dengan pentwitter tegar malaysia. Lagipun memang TL tu banyak orang ucap selamat pagi dan gua pun ucaplah jugak.

Bezanya twitter dari pendapat gua, dia dapat mengeratkan dan merapatkan lagi hubungan lu dengan orang lain. Diamana, lu dapat kenal orang tu dari cara penulisan dia. Macamana dia kongsi sesuatu perkara dan keramahan dia.

Secara jujurnya, sebelum gua main twitter pun gua dah add kawan-kawan gua (budak scene khususnya) kat facevook. Tapi, gua tak kenal pun diaorang siapa, yang gua tahu cuma gambar dan beberapa aktiviti macam gig contohnya. Berbual, errmm lain macam pulak kalau tiba-tiba gua open chat dengan diaorang kan? Awkward yang lebih tepat. 

Tapi sejak gua main twitter ni, gua rasa jadi lebih erat dan akrab. Gua bagi contoh ringkas. Wan Mijer. 
Gua kenal time group Saya Suka Maki kelolaan Kerky Sugar (YAD). Group tu memang maki memanjang, tapi kitaorang masih tak kenal. Maksudnya betul-betul member cyber sahaja dan bukanlah member di alam yang sebenar. Tapi sejak gua follow dia kat Twitter, dia berbual gua menyampok, dia menyampok gua berbual, terus jadi akrab dan boleh lepak setable. 

Contoh kedua, Yunie Minami. Rasanya dah lebih 6,7 tahun gua kenal dia. Tu pun sebab dia pernah couple dengan budak rumah gua. Tapi gua tak pernah tegur or berbual lepak dengan dia. Tapi disebabkan twitter jugak, gua sampaikan boleh tumpang tidur kat rumah dia time kereta gua rosak kat KL haritu. Means bukanlah terlalu akrab or BFF. But we connected. At least gua kenal dia dalam scene, dan luar scene gua masih kenal dia as a friend. Begitu tu dengan Kimi & Sikin. Gua tak pernah add kat facebook. Tak pernah jumpa. Tapi kat twitter jugak gua  kawan rapat dan dalam dunia realiti juga masih berkawan rapat. 

Contoh ketiga adalah budak-budak Scene DIY HC Punk Jb sendiri. Lyn, kamen, hapis dan Nina. Gua rasa dah add diaorang ni bertahun-tahun kat Facebook. Tiap kali gigs mesti muka-muka ni jugak yang gua nampak, tapi tak pernah bertegur pun. Tapi disebabkan twitter jugak terus akrab sampai harini. 

Nak je aku cakap true friends come from twitter tapi kang orang kata aku poyo pulak. Kahkahkah. 

Berbalik pada tajuk yang gua bagi kat atas tu, mungkin ini tips utk kiteorang kekal berhubung walaupun duduk berjauhan. Goodmorning Wishes. 
Seriusly dah lama gila benda ni berpusing kat TL. Hampir setiap pagi. Just for notice that kiteorang semua dah bangun tidur dan masing- masing dah start kerja. 
Pelik jugak kan. Benda simple macamni pun banyak pengaruh dan dah menjadi tradisi. Semoga kekal tradisi mention selamat pagi ni. Kah! 

Tuesday, October 1, 2013

Powermac G5

Gua baru angkat menatang berat haramjadah ni kat Razaisyam.
Spec dia memang outdate la senang cerita. tapi perfomance dia memang umphh!
Gua ingat nak bikin dual monitor untuk edit gambo dengan video.
Memang ngam ho!

apapun gua baru angkat, bulan depan mungkin baru bayar.
Sekarang gua nak cari monitor apple seken.
Kat mana ada jual?


Nomad

Pindah rumah ni benda paling benci dalam hidup gua.
Sejak gua hidup berdikari ni, gua dah pindah lebih 4 biji rumah dan 1 bilik.
Banyak yang sebenarnya. sebab gua jenis jantan yang tak suka berpindah randah.

Rumah baru gua terletak satu blok dengan rumah Lynlaloy dan Apis kobis.
Secara tidak lansung kami berjiran. Senang lepak bersama dan tak perlu 24jam asik lepak perabih duit kat kedai makan. Line up rumah baru sama je macam rumah lama. Cuma tambah lagi sorang je. Jadi gua masih lagi menghadapi hidup berkongsi barang dengan satu mamat ni. itu cerita lain. gua takde pilihan.

Masa gua pindah tu pun ramai kengkawan turun padang tolong gua pindah sekali. Jarang jumpa kengkawan yang sanggup susah payah habiskan waktu cuti + penat semua sebab nak tolong lu. Ini kire satu penghargaan sepanjang tempoh gua pandai berkawan. Jadi gua rasa tak silap la bab ni. Kalau nak harapkan kawan yang just "kawan" memang tunggang terbalik lu tanggung la sorang-sorang.

Harapan gua agar rumah sewa baru gua ni kekal sampailah gua dapat loan buat pinjaman hartanah beli rumah sendiri yang gua confirm jauh dari bandar. Dan semoga Guard rumah sewa baru gua ni tak sepalat guard rumah lama gua yang menganggap diri dia warden asrama. kepala bana.




Wednesday, September 25, 2013

Berita Gembira

Tak tahu apa yang boleh diketegorikan apa yang gua rasa sekarang.
Happy tersangat tu satu.
Satu lagi gua rasa kagum. 
Kagum sebab makwe lama telahpun selamat melahirkan Zuriat pertama.
Seorang bayi perempuan yang sangat comel!!
Apa pun tahniah kepada makwe lama dan suami. Tahniah sebab dah bergelar ibu, dan kepada suaminya tahniah sebab dah bergelar ayah. semoga dilimpahi rezeki yang melimpah ruah dan mendapat anak yang solehah.
 Amin.. 



Makwe lama telahpun capai cita-citanya. Lu bila lagi!?

GADGET ANAK MUDA.

Sony dah main giler ni!!
Terbaru dia keluarkan kamera full frame compact. Sony RX1 dan RX1s. Macam biasa dia pakat berdua dengan Zeiss (Carl zeiss Tessar). Itu pun gua dah naik darah.
Terkini dia keluarkan pulak Sebiji lens Modul untuk Handphone!!

Telahpun dijual di kedai-kedai kamera besor macam Shashinki.
Bendealah puaka ni dapat menghasilkan gambar sebesar 20megapixels CMOS sensor!!
Kepala bapa dia anjing tanah?
Sekarang gua tengah fikir macamana dia satukan applikasi Camera pada handphone dan dimasukkan ke dlam Sensor CMOS dan boleh jadi gambar. Ini benda pelik tau!

Bintang haram jadah ni diberi nama Sony DSC-QX100 Digital Camera Module for Smartphones!
SONY DSC-QX100
Guna battery tau. Jangan memain. Dia punya material pulak macam body camera. Ringan tapi mantap.

Ini merupakan edisi Cyber-Shot. Semua orang tau Sony Cyber-shoot memang boleh pegi.

Macamni keadaan dia bila dipasang. Macam kamera digital.

Ini cara dia dipasang. Macam biasa dia test dengan Handphone sony. Tapi iphone boleh ngam. Android takleh la sebab dia cap ayam. Nuff said.

7 element, F1.8 Carl Zeiss Tessar 25-250mm ,EXMOR R sensor, Full HD. Gilebabi pundek.
PRICE AT SHASHINKI : MYR 2128.00

Murah habess! Boleh beli DSLR ye dok? Tapi kalau lu jenis yang suka habiskan duit mak ayah ataupun pinjaman PTPTN, lu boleh la angkat sebiji untuk riak kat member-member kolej lu. At least lu update lebih dari diaorang. Oh lupa nak bagitau. Kalau hitam ni macam ganas sangat, dan tak sesuai untuk awek-awek hispter. Ni dia ada keluar Versi yang murah dan Lebih elegan khas untuk makwe-makwe demokrat.

SONY DSC-Q10

HAA.. ni murah sikit. But masih mempunyai ciri-ciri yang sama. Cuma bezanya Coated bukan Carl Zeiss

Kalau nak pakai, lu ON, kalau taknak pakai OFF la. Tak kan itupun gua nak ajor.

Keadaan dia bila dipakai dengan Handphone. Lagi cantik kalau handphone tu kaler putih la.

Built in WIFI, ditambah pula dengan EXMOR R CMOS Sensor. 

Sesuai untuk budak sekolah menengah yang mungkin terniat untuk merakam 3GP kepada kualiti yang lebih baik iaini 1080p Full HD.
PRICE AT SHASHINKI : MYR 1128.00

Haa. kalau nak tahu lebih lanjut, tarik cursor lu pergi ke nama model tu dan paste kat google. Gua tak pandai nak terangkan panjang lebar. Kalau gua pandai dah lama gua kerja dengan Wikipedia. 

Tuesday, September 24, 2013

FEMME

" Femme" ,
Tahun 2010. Gua pernah main band untuk DIY Femme Fest.

FEMEN (Femme) merupakan sebuah kumpulan bantahan feminis Ukraine berpangkalan di Kiev dan Paris, ditubuhkan pada tahun 2008. Organisasi ini menjadi terkenal di peringkat antarabangsa untuk menganjurkan kontroversi topless protes terhadap Pelacur seks,GRO, institusi agama, agensi-agensi perkahwinan antarabangsa, seksisme dan pelbagai kerja yang dikatikan dengan topik sosial lain di peringkat kebangsaan dan antrabangsa. Pada Oktober 2012 organisasi ini mendakwa ia mempunyai kira-kira 40 aktivis di Ukraine, dan lebih 100 orang telah menyertai protes di luar negara serta puluhan ribu penyokong melalui private sosial network "Vkontakte"

Yang gua tau, femme ni menegakkan hak sebagai seorang perempuan.
Tak kira la apa pun, perempuan pun patut dapat hak yang sama macam lelaki.
Tapi kali ni macam over pulak.
Tak tau la, maybe orang akan cakap aku Facist kot? Sebab tak boleh accept?

Menegakkan hak kaum wanita tu bagi aku memang tak salah.
Tapi menegakkan hak dan menghina agama lain tu bagi aku "sick".

"No god No warrior"
"Fuck islamist"
"Religion is Slavery"

Macam tak kena je quotes tu untuk aku.
Suka hati la kalau nak cakap aku facist,
Cuma aku tak pernah nak salahkan kau walau apa pun kau buat,
Aku pun bukan bagus.
Dan aku pun tak Punk.
Plus, aku pun lelaki yang sama.
Lelaki yang akan panjang umur bila tenung tetek selama beberapa minit.
Normal what?











Bagi aku, Dunia ni betul-betul dah nak akhir zaman. Agama dipermainkan. Diputarpusingkan. Dan diaibkan. Dah tak ada apa yang relevan lagi dah. Jangan salah tafsir, Kang satu scene berpecah belah.
apa pun, We dont fuck the "femme", but we support religious rights!


Thursday, September 19, 2013

TIPS UNTUK KAPEL 2013

Situasi bila kau takut makwe kau curang atau ada jantan lain dibelakang kau. Contoh Makwe kau seorang licik dan mempunyai air muka yang baik atau mungkin dia cantk namun susah nak handle sikit. Contoh aku kate. Contoh.

Dalam pada tu, makwe kau bertanya pada kau :

"You jangan risau, i jujur dengan u. I ada you sorang je"
" Tau, sebab i percayakan you"

Dalam pada ini, kebiasaan lelaki macam aku akan cakap dalam hati dalam masa yang sama berbunyi macamni :

"Ye ke ni? yeke ni? yeke ni?"

Dan seterusnya si makwe akan cakap macamni :

"I nak keluar dengan kawan i, Fendi. You tak kisah kan? alah i kawan dia dah lama, dari i belum kenal you lagi (ayat biasa dengar)"

Dan engko harus jawap macamni :

"I nak risau apa, I milik tuhan. You pun milik tuhan. Tuhan lebih nampak segalanya dari i. And i takkan risau jika tuhan kata jangan risau. Dan you percaya tuhan, semestinya i pun percaya pada u"

Dan kau akan dapat seorang makwe yang jujur dan setia. KECUALI jika TUHAN pon makwe kau tak percaya.

Sekian.

LULU

Pagi semalam, bangun tidur.
Siap-siap nak pergi kerja memang gua biasanya akan buka pintu bilik sambil siap-siap.
Tujuan gua buka pintu bilik ni bukan sebab apa.
Sebabnya gua nak kasi kucing gua ni masuk.
Ini Lulu. Seekor kucing kampung biasa bewarna hitam dan berbulu kilat.
Nakal dan kadang-kadang boleh buat kau rasa terhibur dengan kedegilan dia.

Suka menjengah dan mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi

Tapi .

Takde siapa pun masuk bilik gua. Gua pun dah terlambat dan gua terus keluar.
Sambil-sambil keluar tu, gua bunyi suara kucing juga kasi dia dengar.
Tapi senyap je takde siapa sahut pun.
Gua rileks, gua keluar jugak.

Harini gua balik rumah, masih tak ada bunyi kucing, ataupun binatang yang selalu main-main kat kaki gua.
Tak ada dah. Entah mana dia pergi gua pun tak tau. Pak guard, jiran depan rumah, Housemate, semua gua dah tanya. Jawapan diaorang semua sama. Terkeluar time buka pintu dan tak balik rumah.
Padahal selama ni dia ada juga terkurung kat luar rumah. Dia akan stay mengiau kat depan rumah sampailah gua buka pintu. Cuma kali ni tak.

Gua dan janji dengan diri sendiri, kalau kucing kali ni pun hilang. Sampai bila-bila pun gua takkan bela kucing lagi. Sebab dah banyak sangat gua bela kucing. Semuanya kalau tak hilang, orang akan curi. Harap gua dapat sesuaikan diri duduk rumah tanpa bunyi kucing mengiau.Sebab gua dah terbiasa dengan environment ni.

Sedih tau kucing hilang ni. Semua Punk pun akan sedih kalau pet dia hilang.

Berentilah prejudis kepada kaum lelaki. Sebenarnya orang lelaki ni bukan nak awak perfect macam bidadari, cukuplah sekadar awak tu pandai jaga diri dan ada rasa indiependent sikit. At least kalau lelaki tu dah takde nyawa, awak boleh tolong jagakan anak-anak dia. Ni kalau awak nak jaga diri sendiri pun susah, how come awak nak jaga suami dan anak-anak kelak?

Wednesday, September 18, 2013

Hu Ha Hu Ha

Jangan tipu, walaupun umur cecah 30 tapi sekali sekala kau mesti teringkat zaman dulu-dulu. Zaman selalu buat bising. Hu Ha Hu Ha orang kata?

Mujur, umur aku 27 tahun tapi masih dapat lalui lagi zaman ni. 
Dalam pada masa yang sama. kawan-kawan aku yg lain pulak dah beranak pinak.











Percayalah cakap aku yang satu hari nanti semua ni akan hilang, maksud aku dan menemui jalan masing-masing, beranak pinak dan membina keluarga sendiri. Dan pada masa tu semua yang ada diatas akan cari semula blog aku ni untuk imbas kembali gambar-gambar sebelum dia sampai ke arah tu. Dan pada masa tu pulak aku dah pindah ireland ikot jontos sebab dah bosan dengan gomen,.Kah kah kah.

Dan sekarang kau faham, fotografi bukan sekadar "Snap" semata-mata.

Tuesday, September 17, 2013

Turtle JR.


Sebenarnya gua dah fikir lama benda ni. Cuma gua belum buat lagi. Sebab nya gua ni jenis cerewet dan kuat membebel. Gua risau juga bila nanti kang Junior photographer gua sentap dan balik kampung pulak.

Sebenarnya macam gini.

Tujuan untuk gua ambil Junior photographer bukan suka-suka.
Selain dapat menambah pendapatan, Gua juga tak risau nak ambil dua atau tiga job serentak.
Langkah ni diambil bagi mengelakkan customer mengeluh sebab gua tolak job beliau kerana kekurangan photographer.And sebagai junior photogpher pun akan dapat benefit. Selain daripada dapat belajar benda baru, dapat gaji., Kau jugak boleh dapat customer lain ataupun makwe makwe imajinasi.

Gua pulak dah sign agreement dengan OPSJ as a /Videographer/photographer. So kalau ada event skateboarding, gua kena attend. and bagi Junior photographer untuk menjalankan tugas. Bergantung kepada permintaan customer dan ibu pejabat Jasmine and sun iaitu Pohon Minda.

Rata-rata pengantin, dia nak Owner tu sendiri ambil gambar.
Macam masa gua baru join Pohon minda, Semua orang nak Jimbo jugak yang ambil gambar.
Sebab stroke, posing dan cara dia berbeza. And now, kengkawan atau sesiapa yang pernah ambil gambar dengan gua pulak, nak gua je ambil gambar. Kadang-kadang benda ni jadi masalah bila mana gua takde staff or partner yang boleh gantikan tempat gua.

Pemilihan akan ditinjau dan ditapis oleh pihak gua sendiri.
Sesiapa yang berminat, patut rasa bersyukur sebab gua yang jadi QC dan bukannya jimbo.
Kalau Jimbo yang jadi QC kau, memang kau akan menangis bila balik rumah.
Kah kah kah

Jadi ini terbuka kepada semua yang berminat, Terma dan syarat telah diberikan. Harapan gua ada respon dari sesiapa. Tak kirala lu baru sebulan masuk kerja, atau pun dah lama. You are welcome.
Cuma gua galakkan kepada orang yang dah bekerja., Bukannya yang full time photographer. Bagi la peluang untk merka yang buat 2  atau 3 kerja sehari ni utk dapat side income lain :)


Epit Daighila dah tunang woi!

Epit main drum laju. Pernah sekali aku tengok dia main drum sambil makan kuaci. Hebat.

Aku suka hiasan rumah najwa ni. Simple. Rumah melayu original dengan sedikit sentuhan futuristik. kemain

Ini najwa. tunang epit. Sekali imbas mirip syarifah aini

Najwa lagi, Sabor kejap lagi aku update gambo epit.

Makcik epit tak silap aku. sporting.

Turut hadir, atuk epit. Masih bertenaga walaupun umur sudah lebih 80s. 

Belah kanan : Epit, belah kiri mestilah tunang epit. 

Gamba terakhir sebelum aku balik rumah layan DVD.

Monday, September 16, 2013

Handphone kena curi
Kereta kena gesel
Hutang tak jelaskan
Kereta timing chain rosak
Motor excident
Housemate tak repair motor
And now kena notis pindah rumah

How lucky me? 

Alhamdulillah.

Wednesday, September 11, 2013

HEY YOU GUYS! WE GOT PROMOTION HERE! SPREAD THIS!

Wedding Promotion!

Live. Concert. Brand & Labels Photography.
Dah baca? Faham? Apa lagi? Sila lah membuat panggilan. Jangan ketinggalan!